Follow by Email

Wednesday, October 31, 2012

Menyelesaikan masalah kulit anda

Adakah anda tahu kenapa minyak dari pati Habbatusauda sesuai untuk kulit kita terutama kulit bayi yang sangat sensitif? kerana mengikut kajian, Habbatusauda pakar bertindak untuk mengubati masalah kulit.

A recent study proves again the effacy of Nigella Sativa.  Nigella sativa oil was used against staphylococcal infected mice and shown to be effective against skin disease.
Jordan routinely studies Nigella sativa as black seed is prevalent here.  The study showed these results:
Nigella Sativa seeds enhance healing of staphylococcal-infected skin by reducing total and absolute differential WBC counts, local infection and inflammation, bacterial expansion and tissue impairment.  These effects provide scientific basis for the use of Nigella sativa in traditional medicine to treat skin infections and inflammations. (http://theblessedseed.blogspot.com/)


Testimonial dari salah seorang pelanggan
        Berminat untuk  membeli Minyak Urut Habbatusauda? Hanya RM12.00 sebotol (100ml). Sangat murah!!! email kepada ateh_841117@yahoo.com.
    




Tuesday, October 30, 2012

Happy Birthday Hannan..

Hannan sudah 2 tahun, Alhamdulillah. Ummi bersyukur kerana masih berkesempatan untuk melihat hannan membesar ;-) tidak ada apa yang Ummi dan Abah inginkan. hanya berharap Hannan menjadi mujahidah yang sentiasa berjuang menegakkan syiar Islam, berjaya di akhirat mahupun di dunia.

Sekitar sambutan hari lahir Hannan, kami adakan bacaan Yassin dan Doa Selamat. kami anak beranak dan keluarga makngahnya.. terima kasih mak ngah Hannan sebab sudi menyambut bersama2 di kediamannya. tak mau cerita panjang.. biar lah gambar menceritakan segalanya.. gambar kualiti tak elok.. gegar banyak. atas gegeran (hehehe)

 hannan and sepupu seronok pakai mask and topi

 Hannan cuba untuk buat peace tapi tak berapa nak menjadi

 Hannan merenung kek birthday nya.. entah apa yang difikirkan

 Happy Birthday Hannan - Kek Tiramisu

 Take away KFC - senang je, tak yah masak2 dah.. 

 Hannan sibuk pandang Amni daripada potong kek

 Abah tolong potongkan kek Hannan

 Bersama keluarga MakNgah -1-

  Bersama keluarga MakNgah -2-

 MakNgah tolong potong kek

 Ummi, Hannan and Amni

 Yummy3..

 Semua orang sedang menjamu selera, adik Amni tertidur di atas lengan ummi.

Abah kekenyangan.. 

Hannan.. semoga menjadi Hamba Allah yang taat dan anak yang solehah.. Ameennnn

Wednesday, October 17, 2012

Masa berlalu begitu pantas

Lagi beberapa hari sahaja untuk ke 20 October 2012. tanggal tarikh ini dua tahun lepas adalah waktu ummi bertarung nyawa melahirkan Hannan. sekarang sudah melangkah ke umur 2tahun. banyak sungguh kepandaian dia sekarang. baru-baru ini Ummi perasan dia sudah pandai ekpresikan kemarahan/ketidak puashatian dia. bila ummi larang, dia lagi akan buat. kemudian dia akan ketuk/hempas apa sahaja barang dekat tangan dia. atau kadang-kadang tu dia kan jerit kuat-kuat sehingga ummi mengikut apa dia cakap. Ummi cuba perhatikan kembali cara ummi berkomunikasi. sebab seorang kanak-kanak itu akan mengikut/belajar dari sikap mak dan ayahnya. yer, ummi ada baling barang ketika marah. yer, ummi ada menjerit kepada dia bila dia tidak mendengar kata-kata ummi. 

maka, ummi sedar.. ummi lah yang perlu berubah dan mendidik dulu diri ummi sebelum mengajar hannan sikap mengawal kemarahan/emosi. InsyaAllah, akan ummi cuba.


sekarang adik sudah 7 bulan. hari2 adik amni akan makan bubur yang ummi masak disamping jus buah dan susu ummi. Alhamdulillah Ya Allah, atas segala yang Engkau kurniakan kepada kami. Jadikanlah kami dan keturunan kami penyejuk hati kami, dan jadikan lah kami dan keturunan kami imam bagi orang-orang yang beriman.. Ameeen.

Monday, August 27, 2012

Citer Tempoh Berpantang Ummi (part 2)

Asalamualaikum, Sebenarnya yg part one tu bukan NICU sangat pun. hehehe ;-) btw, sambung part 2 pula. ummi dah draft benda ni dalam kepala ummi sepanjang tempoh pantang lagi. baru hari ni dapat menterjemahkannya di atas blog ;-) Sambil update blog, sambil pump susu.

Ingat tak hari tu ummi ada post pasal barang-barang yang mungkin akan memudahkan ummi menyusukan Amni? kali ni ummi nak citer sejauh mana sungguhnya benda2 tu memudahkan ummi menyusukan. ok kita mula kan yer:

1. Nursing pillow - hmm.. kadang-kadang membantu, kadang-kadang tidak. masa berpantang tu kurang guna sebab amni terlalu kecil. macam terperosok dia dekat dalam tu. lagi pun dia kecil je. tak terasa pun masa menyusukan dia. bila dah besar ni, berguna juga, tapi ummi yang malas nak amik and pasang.. so, untuk ummi bagi 3 star daripada 5.

2. Sleep bra- berguna pakai ni. terutama daripada Autumz sebab kain daripada kapas, sangat sedap dipakai. masa tengah pantangkan B macam selalu je rasa berat, so pakai ni ok, cuma time nak buka dia tu tidak lah se selesa pakai nursing bra buka depan. ummi bagi 4 star daripada 5.

3.Maternity + Nursing Blouse- sangat berguna, malah ummi dah tambah 2 helai lagi baju nursing. sebab ummi kurang selesa lah nak pakai nursing poncho tu. nak bawa ke hulu kehilir lagi tu.. senang je pakai baju yang dah siap nih.. cover sikit dengan tudung, steady jer.. ummi bagi 5star~full mark.

4. Nursing Inner - berguna juga pakai ni. tapi masalahnya rasa panas sebab p beli yang lengan panjang kan. kata nak beli yg sleeveless, masih belum beli lagi. tapi memang mudah bila tak pakai nursing blouse.. satu alternatif yang lain. tapi kalau diberi pilihan memang nursing blouse nombor 1. bagi 4 star daripada 5

5. Milk collection shield - kurang sikit berguna untuk ummi. sebab ummi selalu x sempat nak pakai sebelum menyusukan. last2 terserap dek kain jer. pembaziran disitu. yelah, tak kan sepanjang masa nak pakai je shield tu kan. tak selesa. lagi pun satu yang praktikal nya bila menyusu waktu berbaring.. lagi lah susah nak pakai. takut tumpah.. hmm.. ummi bagi 2 star je dari 5. sebab ummi yang tak reti nak guna dengan praktikalnya.

6. Nipple butter - sangat lah kurang bergunanya untuk ummi. sebab last2 sapu jer susu sendiri dan biar kering sendiri. mungkin ummi ni jenis malas kut time pantang. rajin beli je tapi malas nak pakai. ada 2-3 kali. tengok mcam sama je. biarkan lah luka tu elok sendiri.. ummi bagi 1 star je daripada 5.

7. Bottle 2oz- oh, yang ni sangat berguna time ummi berpantang terutama 2 minggu pertama selepas bersalin. kan amni tak pantai susu badan. nak kena perah kolustrum time tu.. Ya Allah, dapat 5 ml pun rasa macam banyak giler bila pakai botol tu.. memang psiko betul.. Ummi bagi 5 star ~ full mark

8. Medela Freestyle- Alhamdulillah wish list ummi dah tercapai. dapat dah. terima kasih abah kerana menunaikan impian ini. bestnya pakai MF ni sebab mobility nya. senang ummi yang berkerja bukan dalam bilik je, untuk bergerak. tak perlu lagi mencari suiz elektrik. ummi tak tahu lah kalau orang lain pakai dia rasa susu dia semakin banyak. bagi ummi, sama jer hasil dia dari anak pertama ke kedua, dari spectra3 ke Medela. Ummi bagi 4 star daripada 5

Medela freestyle Ummi
9. Plastic Sealer - ummi beli sebijik dalam gambar yang dulu ummi post tu. memang storage pakai ni amat mudah dan menjimatkan ruang. cuma nya yang jenis ummi beli ni (RM30) bateri dia tak tahan lama. sekejap abis. lama2 ummi pun tension. so, kalau nak beli plastic sealer, beli yang jenis electric yer.. Plastic sealer ummi beli tu bagi 1 star je sebab asik abis bateri dia.

10. Supplement - ummi ambil vitamin untuk kesihatan badan. selalu rasa letih and makan tak menentu. tapi ummi ambil vitamin dekat clinic panel je, terus tolak account medical dekat company. jimat kan? ummi amik; multivitamin, vit C, B Compleks and Omega 3.

Pil Habbatusauda (HPA) & Melilea Organic Greenfield
a) Melilea Organic Greenfield - minuman yang ummi ambil untuk top up sayur and buah-buahan.
b)Melilea Organic Soya Drink - minuman yang ummi ambil untuk top up protein. dua2 tu ummi shake sekali and minum sekali sehari. ummi start ambil sejak daripada pantang lagi. rasa badan lebih ringan and kali ni tidak ada sembelit langsung. membuang air adalah sangat mudah. ada kawan kata sejak balik cuti berpantang ni ummi nampak lebih fresh.. lagi satu, soya ni pun Milk booster juga tau.
c)Pil Habbatusauda - setakat ni Ummi kurang cepat jatuh sakit. dan kalau amik pil ni, cepat je terasa B penuh. cuma kena rajin perah/susu drect lah yer. makan lah apa2 milk booster pon, kalau tak keluarkan dia, dok tang tu jugalah susu tu.


Masa Ummi Mengandung 7 Bulan



Ummi Sekarang
Semua di atas tu cuma pendapat ummi bila menggunakannya. tidak ada niat pun untuk memburukkan mana2 pihak atau sengaja nak bagi advertising free dekat produk tu. itulah sejujurnya pengalaman yang ummi rasa. mungkin berbeza dengan orang lain. ok, sampai jumpa lagi untuk next entry..

Wednesday, May 16, 2012

Citer Tempoh Berpantang Ummi (part 1- NICU)

Ingat lagi tak ummi terpaksa duduk dlm wad tanpa Amni? sebab Amni kena duduk dlm NICU. Berat dia cuma 1.98KG and tambah plak Amni bayi pramatang. Ummi tak boleh p tgk Amni kalu abah tak datang amik ummi. sebab NICU tu jauh. kena pakai wheelchair lagi. Amni pun kena duduk diam2 je dalam tu, tak leh bawa keluar.

Ummi masuk wad kul 7 macam tu. dah lepas waktu melawat. abah dah tak boleh masuk. sume barang yang nak hantar, kena pas dekat guard je. rancangnya tengah hari esok baru nak suruh abah bawa pump. lepas abah balik kul7, ummi minum milo and makan sandwich telur. kemudian tertidur keletihan. pukul 9 malam ummi bangun. rasa macam lama sangat tidur. ingatkan dah pagi. terus ke bilik air untuk buang air kecil dan tukar pad. cuba untuk makan, walaupun kurang selera. jalan-jalan ke wad lain untuk menyembang dengan kawan-kawan wad. rasa sangat cergas dan gembira pula. lama disitu mula rasa kepala berat. perlahan-lahan ummi balik ke katil ummi dan cuba untuk tidur lagi. hmm.. tak boleh tido. lepas msg n call abah and kawan2, dah x tau nak buat apa lagi. mula ummi rasa sunyi dan teringat dekat hannan dirumah dan amni di NICU. Rindunya dekat anak-anak. ummi menangis. kan best kalau abah boleh temankan ummi dekat wad. nak buat mcam mana, kami masih belum mampu bersalin di hospital swasta. ummi tidak menangis lama. takut gila meroyan. pujuk lah diri sendiri. you're so strong!!!

Pagi besoknya dalam pukul 9am masa doktor2 datang buat round, ummi dah balik hari itu juga. tengah hari ke NICU untuk breastfeed Amni, tapi mereka baru bagi dia minum. so Amni tido je selama saya pegang and letak dia sebelah B saya. bagi dia bau. hampir 2 jam disitu, Amni tetap tido. sedih x dapat breastfeed dia. 
Petang ummi dah boleh discharge. balik ke rumah tanpa Amni disisi. Malam tu ummi mula pump untuk amni. dengan harapan dapat bekalkan EBM utnuk Amni. tapi pertama kali pump guna spectra3 (masih pakai yg lama, ketika susukan hannan dulu) setitik pun tak keluar. ummi pump dalam 20minit macam tu. Cuba pump setiap 3 jam. pagi besoknya hanya setitik.. kemudian dua tiga titik sahaja yg keluar. tengah hari melawat amni, doctor bagi amni balik. Alhamdulillah.

Tapi bila balik, Amni asik tido je. kejutkan pun tak mahu bangun. time dia bangun tu, cepat2 suakan B. tapi dia tak boleh nak hisap. sebab mulut dia terlalu kecil. masa tu dia lapar sangat. ummi perah lagi. cuma dapat satu sudu sahaja. alhamdulillah. rezeki amni buat setakat itu. ummi bersyukur. tapi,  tidak ada pilihan lain selain terpaksa abahnya ke kedai membeli susu formula. sedihnya terpaksa suapkan melalui sudu susu formula itu dan sesudu susu ummi. 

begitulah kemudiannya, setiap 2-3jam ummi perah. dari sesudu itu, dapat dua sudu, kemudian 10ml, ke 20ml. ketika itu ummi beri amni minum 1oz ke 2oz. kalu dapat 10ml, 20ml lagi ummi top up kan dengan susu formula. susu ketika itu kekuningan - colostrum. kak ipar yang nurse tu ada telefon kami betanya khabar. kami ceritakan apa yang berlaku. dia yang mencadangkan kepada kami untuk masukkan salah satu jari kita (yang bersih) ke dalam mulut amni. untuk melatih dia menghisap. mula2 dia hisap jari kelingking. kemudian setelah beberapa kali, kepada jari telunjuk. kemudian apabila dia nampak cekap ubah kepada ibu jari.

Hari keempat susu ummi lebih kurang 40-60ml. ketika itu ummi tidak berikan lagi susu formula. hanya susu yang perah dan diberikan melalui sudu. proses dia nak minum dengan sudu ambil masa yang sangat lama. SEJAM OK! ummi masih lagi melatih amni menghisap menggunakan jari dan setiap kali time minum, ummi akan berikan dulu B kalau dia mahu menghisap. tapi hampa. walaubagaimanapun, rasa syukur, susu formula itu hanya sehingga hari keempat.

hari kelima, pada pukul7:30pm, ummi cuba beri amni hisap B, dan akhirnya amni berjaya hisap dengan susah payahnya. sekejap2 terkeluar B dari mulut dia. nak masukkan amik masa seminit dua juga. masih adjust. begitu lah untuk tempoh seminggu dua. dan susu formula yang harga RM50++ tu terbuang begitu sahaja.. tak pe lah.. lebih baik begitu daripada setiap bulan kena keluar RM50+++++ ;-)

Tuesday, May 8, 2012

Cerita bersalin Ummi

Alhamdulillah, ummi telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan yang comel. nama dia Nurul Amni.. amni lahir pramatang dan sangat kecil. masa tu amni 36minggu, berat 1.98kg sahaja. mungkin ummi tidak menjaga pemakanan dan terlalu banyak berjalan dan aktif..

Memang masa ummi 8 bulan tu ummi rasa letih dan tak larat. selalu juga datang keja separuh hari atau tak datang terus. ummi letih terpaksa bekejar kesana-kemari. tak akan ummi nak dduk rehat sahaja. rumah nak juga kena uruskan, hannan nak juga kena dilayan..
Di suatu pagi, memang appointment date check up dkt klinik desa. nurse dah bitau baby kecik sangat. heart beat pun kadang-kadang dengar. tapi tak per lah. tengah hari tu masuk keja macam biasa. petang tu cakap dgn abah nak p scan dkt hospital swasta. doc yang check kata, anggaran baby dalam 2.1kg mcm tu. kalau sempat tunggu sampai 40weeks pun dalam 2.3-2.4kg je. doc tu kata air ketuban ummi memang cukup2 je. kalau berkurangan, mungkin kena paksa bersalin. ummi pun balik dengan gundah gulananya.. tapi balik-balik tu terus p Tesco pulak. sepanjang berjalan dekat Tesco tu beberapa kali memang ummi rasa perit sangat dekat ari-ari and perut.. sampai nak turun escalator, ummi dah tak tahan. nak minta rehat sekejap. mungkin ummi terlalu push diri sendiri. bila dah tak larat, buat lah mcam tak larat. masih nak tunjuk diri kuat lagi.
Lepas balik hantar mak mertua dan sampai rumah sendiri pukul 10, ummi cuba untuk tidur. sebab ummi rasa terlalu letih. tapi dekat bawah rasa sakit sangat macam sembelit. duduk dalam bilik lama, macam nak berak. ada sekali-sekala menjerit kecil menahan sakit. ummi rasa ada air kuar dari bawah sikit-sikit. ummi ingat air kencing. ok tak pe lah.. buat macam biasa je. so, lepas tu ummi pun try nak tido. baru nak lelap dalam 5-10 minit macam tu, bawah rasa basah. ummi panggil abah. abah terus suruh siap nak p hospital. ummi macam malas je. rasa nak tidur sangat ni. 10 minit pun jadi lah. masa tu abah tengah siapkan kerja. sebab abah ada program kem kepimpinan esok utk 3 hari. abah suruh tepon kakak dia (nurse) minta pendapat. 

masa tu baru tau air ketuban leaking. kena p hospital cepat, takut infection atau kalu air ketuban kering, anak lemas. kami bersiap, baju ke hospital mmg dah siap-siap dalam boot kereta. kami hantar hannan ke rumah mak mertua dulu. sian dia baru nak tido. lepas hantar dia, baru abah hantar ummi ke hospital. doc check sume, memang leaking, baru buka 1cm dan kena tahan wad. masa tu wad penuh. ummi dapat katil tambahan. tido plak satu wad dgn orang lepas bersalin. ummi tak boleh pejam mata. bersahut-sahut baby menangis. lepas sorang-sorang. tambah pulak pukul3 tu ummi dh start rasa contraction, x berapa sakt sangat. every sejam macam tu. still menggangu ummi untuk mendapatkan tido yang berkualiti. sebelum tu, tengah cuba nak tido, abah call. abah kata 'I LOVE YOU'. itu yang paling seronok sekali.. buat pemberi semangat nak menghadapi kesakitan dan saat bersalin. bukan senang tau nak dapat perkataan tu.. bila bersalin je baru dapat.. 

pagi tu doc check masih 2-3cm. tengah hari masih 3cm. ummi banyak membaca dan sudah bersedia utk hadapi saat ni. ummi tahu kalau nak cepat proses bersalin kena banyak bergerak. tapi dari pagi memang ummi sengaja tido. walaupun dapat tido sekejap2 je. contraction every 30minit. sakit belum rasa kuat lagi. tapi sakit lah juga. sebab sebelum ni ummi dah letih sangat. lepas ni nak kena kumpul kekuatan untuk contraction kuat dan untuk push baby. lepas baby keluar, nak jaga baby lagi. berada di tengah-tengah, ini je masa yang ummi ada untuk berehat. abah balik lepas waktu melawat, ummi dapat pindah katil elok sikit. ummi tido lagi. time ni betul2 tido. contraction makin kuat. sesekali terjaga, ummi makan roti, cekodok pisang (mak mertua masak) and susu. ummi perlu tenaga. dalam pukul 3 lebih, ummi dah rasa cukup rehat, p mandi, pakai baju bersih and sambung makan lagi. mula untuk proses nak bagi bersalin. ummi jalan dari katil ke katil, pusing satu wad. sambil borak2 dengan kawan-kawan dekat wad. pukul 430 ummi rasa sakit kuat sangat. ummi panggil nurse. bila doc check, dah buka 5cm. alhamdulillah. ummi fokus dengan penafasan dan masih berjalan-jalan. tunggu abah datang masa melawat. 

pukul 5 abah datang dengan hannan, mak mertua, mak and ayah. mak n ayah baru sampai dari KL. Allah je tahu betapa sakitnya time ni. contration petang ni lah paling sakit sekali. nak makan nasi pun tak sempat. cuma dapat minum susu je. kami menunggu untuk kemasukkan ke labour room. 530 nurse datang bawa wheel chair untuk ke labour room. salam peluk cium dengan semua. abah ke kaunter untuk isi borang.

masuk dalam labor room nurse and doc bersiap-siap untuk dengan peralatan. tapi time tu ummi rasa nak teran sangat. padahal baru 5mint je masuk situ, ummi cakap dekat nurse "saya rasa nak berak!!!!" nurse sume kelam kabut. haa.. jangan teran lagi. tak ready lagi.. nurse lari p cari doctor, yang kebetulan nak p solat asar. and nurse p cari abah juga. abah pun p solat asar juga.. ummi bertahan sikit lagi.. ummi dengar nurse kata dah nampak "kepala".. dengan bersiap apa yang ada.. sebab tak dan dah, nurse n doc get ready sambut baby. beberapa kali push, Nurul Amni pun selamat keluar. terus letak dekat dada ummi. lepas tu dengar amni berbunyi "ehmm..ehmm..ehmm" dengan manja. nurse bawa baby keluar and get ready jahit luka. abah pun masuk. lupa abah kata apa dekat ummi time tu.. hehehe :-) cuma ingat muka abah yang cuak dalam kelegaan. sambil usap rambut, and cium dahi ummi. pastu nurse potong line "encik boleh azankan anak sekarang".. agaknya nurse tak bagi abah kacau diorang nak jahit luka kut.. hahaha ;-)
Dalam labour room time dorang keluarkan uri dan darah meroyan tu, nurse bagi air milo panas.. bestnya.. dulu tak dapat pun mcm ni. ummi minta amni sebab nak susukan dia. nurse pun bawa letak dekat tepi ummi. tapi amni tak mau bangun.. dia cuma kuarkan bunyi "ehmm..ehmm..ehmm".. nurse pun pelik.. bagi amni bau je dada ummi. nurse kata amni kena masuk NICU sebab terlalu kecil. jadi ummi akan duduk sorang2 lah. and tak dapat susukan amni sejam pertama. susu formula adalah susu pertama yang masuk perut amni dulu.. sedih.. :-(

macam tu lah cerita ummi bersalin amni. nurse kata mudahnya bersalin. ingat 5cm lambat lagi. pukul6 dah bersalin. alhamdulillah, dengan berkat doa dan solat hajat abah, ibu-bapa dan rakan-rakan. terima kasih juga kepada yang mengambil berat, abah, ahli keluarga, rakan-rakan sekerja dan anak-anak murid.

Wednesday, February 22, 2012

Things that may make breastfeeding easier

Asalamualaikum,

cuba teka sekarang Ummi dah baper bulan? ummi dah 8 bulan lebih - 35 minggu. next week dah masuk 9 bulan dah.. tak lama jer lagi.. hmm tgk tajuk atas tu mesti macam tertanya-tanya apa yang Ummi prepare kan? sebab ummi dah banyak beli dulu masa Hannan, so kali ini Ummi nak penambahbaikkan agar lebih bersedia untuk adik Baby.. InsyaAllah.. Harapnya kali ni Ummi dapat susukan adik baby 2 tahun. Ummi x tangkap gambar sebab handphone Ummi dah rosak.. camera pon tak ada. hp sekarang ni pun yang biasa sahaja. so, ummi amik mana-mana gambar dalam internet je.. mohon share yer.. :-)

1. Nursing Pillow- dulu sampai sakit belakang, lenguh tangan sumer siap sebab menyusu Hannan dengan sangat lama.. Lebih daripada 1 jam dok bergayut. dulu pakai bantal jer. tapi tak cukup menyokong. so, ummi jumpa dekat Motherhood expo. terus grab. Harga lupa la. tapi tak sampai RM100 rasanya. ni ummi letak contoh dia :




2. Sleep Bra - dulu ingat lagi B macam berat dan tergantung dan susah sangat nak tidur. so, kali ini Ummi beli sleep bra bukan sahaja untuk senang sleep tapi di siang hari bila dirumah juga. design dia lebih mudah berbanding nursing bra yang selalu kita pakai tu. Ummi beli 3 helai jenama Autumn and Fabolousmum. RM20++ sehelai.



3. Maternity+ Nursing Blouse - sebenarnya nak tambah baju nursing yang cuma 3 helai (dah lusuh sebab selalu ulang pakai) tu je. tapi memandangkan baju maternity pun bukan nak pakai selalu, Ummi beli la juga sehelai yang menggabungkan kedua-dua ciri ini. Baju pilihan Ummi daripada Bajuibu.com. sebiji macam gambar yang Ummi letak tu. Harga RM65. kain ni sedap dipakai dan pembukaan untuk menyusu pun mudah. so Ummi bagi A untuk baju ini.



4. Nursing inner - sayang bila baju2 lain yang bukan untuk nursing tak boleh dipakai. yer.. betul ada poncho sume. tapi lebih mudah bila ada inner. so Ummi boleh padankan dengan apa-apa baju lepas ini. Ummi beli jenama Autumz. RM29.90. Ummi beli warna putih sebab boleh padan dengan apa-apa baju dan serap peluh. akan datang Ummi nak beli inner yang sleeveless pulak.







5. Milk Collection Shield - Dulu time banyak susu, meleleh sebelah bila sebelah lagi Hannan hisap. sangat membazir disitu. termasuk bila breast engorge.. untuk menyiapsediakan diri agar tidak mengalami pembaziran. Ummi gagahkan diri juga beli jenama Medela RM69.90. kenapa kena gagah? sebab rasa ada benda lain nak dibeli hehehe :-)



6. Nipple Butter - oh, sakitnya especially waktu minggu pertama breastfeed. nipple crack dan berdarah. untuk persediaan, Ummi beli nipple butter dari Medela. sejauh mana keberkesanannya, akan Ummi updated bila dah pakai ye. oh, harganya RM29 untuk 7gm.





7. Bottle 2oz - Dulu ada yang 5oz jer.. kenapa Ummi beli yang dua 2oz, sebab masa awal2 perah atau lepas Hannan minum susu, nak perah untuk kosongkan breast, selalu dapat dalam 1-2oz jer. letak dalam bottle yang 5oz buat Ummi secara psikologi nya sedih. yelah, susah-susah perah dapat sikit je. so, dengan pakai bottle 2oz ni dengan harapan Ummi tak sedih lagi sebab nampak mcam banyak walaupun 1oz je dapat. hehehe :-) sebenarnya tak lah perlu sangat pun. tapi bagi Ummi penting. Harga RM35 untuk 10 botol.

itu jer lah yang ummi beli setakat ni. tapi ummi ada WISH LIST.. masih hold sebab keadaan kewangan. Still, ummi nak share juga..

1. Medela Free Style - kenapa yer Ummi nak sangat? sebab mobility nya.. tapi bukan 1st priority. kerana keadaan kewangan sekarang tidak mengizinkan. kalau ada duit lebih, kumpul sikit2.. mungkin akan menjadi milik ku jua.. hehehe :-)

2. Plastic Sealer - Peti ais Ummi yang kecil itu tidak muat untuk meletakkan botol2 susu yang banyak. untuk menjimatkan ruang freezer, adalah lebih mudah Ummi pakai plastic untuk simpan susu. selain itu, pakai plastik boleh terus buang. mudah dan cepat. cuma, nak beli palstik yang ada seal siap tu kan mahal. jadi saya pilih beli plastic sealer yang bukan sahaja untuk seal susu tapi bahan-bahan lain pun boleh tumpang sekaki.




3. Supplement- Ummi ni jenis memilih makan. sayur tak makan. pahit. hati, kerang pun tak makan. ikan kadang-kadang. banyak benda saya tak makan. merapu-rapu je kata kawan Ummi. sebab tu kurus sahaja. Ummi belajar bahawa wanita yang menyusukan memerlukan kalori yang lebih daripada wanita biasa yang lain. oleh itu, Ummi perlu amik supplement untuk melengkapkan zat pemakanan untuk Ummi dan anak. Ummi survey dan pilih ini. tapi tak beli lagi.
A) Pertama Pil Habatusauda - dari Homeopathy, tidak ada kesan sampingan dan di buat tanpa bahan kima (siapa minat, boleh beli dengan ummi). Saya percaya Habbatusauda adalah makanan Sunnah dan mengubati pelbagai penyakit. selain itu, boleh dijadikan MILK BOOSTER.
B) Kedua Fiber Plan - dari Shaklee. Sebabnya saya tak makan sayur. pastu buah pun kalau rajin sahaja. so, ini alternatifnya.
C) Ketiga Energizing Soy Protein (ESP)- dari Shaklee. Sebabnya Ummi ni, ikan and makanan lain kurang boleh ditelan. jadi untuk mencukupi zat protein Ummi pilih untuk cuba yang ini.

so, tunggu je la bila Ummi akan bersalin. Doakan Ummi and baby selamat. Abah, Ummi and Kakak Hannan tak sabar menyambut kedatangan Adik Baby dalam family kita. Ummi harap, dapat menyusukan adik sehingga 2 tahun dan kalau Kakak Hannan masih mahu, boleh tendem nursing sekali. InsyaAllah..