Follow by Email

Saturday, August 20, 2011

Usaha mengurangkan Berat Badan



salam...

setelah menghabiskan masa hampir 5 tahun mengumpul dan menaikan berat badan kini pada tahun 2011 alhamdulillah datang kesedaran u
ntuk mengurangkan berat badan yang saban

hari semakin meningkat.... sebenarnya dah lama menyimpan dan mempunyai keinginan untuk menurunkan berat badan cuma diri ni still x ada motivasi untuk menurunkan berat badan... pernah mencuba pada tahun 2009 (sebelum kawen dulu) tapi hanya bertahan untuk 20 hari sahaja...waktu tu beli produk menurunkan berat badan dkt cosway...entah apa tah produk nama dia tapi dia diperbuat dari soya...beli sampai 3 tin terus... tapi 2 tin lagi sampai habis tarikh luput dia x minum2 pon...


awal bulan 7 2011, tiba2 ada msg dari kawan di universiti dulu msg....dia memperkenalkan susu SLIM DIET II (SDII) . abah tanya ummi, boleh x kalu nak beli... ummi kata betul ke ni nak kuruskan badan??? abah kata nak try dulu... setelah berbincang lama, akhir skali abah n ummi setuju untuk cuba satu tin dahulu...

harga dia RM144, tapi kawan lama punya pasal, dapat RM108 untuk satu ti
n... beli susu 1 tin dapat shaker n pamplet cara pemakanan n diet dia... first tgk diet pemakanan di


a, wahhhh, semua x boleh makan.... just boleh makan lauk n makanan yang ada protein saja
n dilarang untuk mengambil karbohidrat untuk tempoh permulaan... dalam hati kata semua makanan kegemaran abah ada karbohidrat...boleh ke nih....huhuhuhu....


5 hari cuba produk nih dah mula nak give up...mmg teruk kalu x dapat makan nasi selama 5 hari... mmg dah bertekad nak stop semua nih...lantak la nak jadi apa pon...tapi hari tu abah cuba timbang berat badan...ya allah, betul ka nih 3 kilo dah turun???? macam rosak ja alat penimbang nih.... pastu abah g tesco ukur mesin yang letak 20 sen tu...ukur2 tgk2 betul2 la turun dah 3 kilo....mcm x percaya... so dari hari tu dtg semangat nak teruskan diet nih...mmg bertekad betul skrg nih....apa orang nak kata, kata lah...janji berat badan mesti mencapai target 70kg kebawah... dulu 84kg....

tapi semangat abah x lama...sbb lepas 2 minggu seminggu berdiet, abah kena p kursus di penang...maklum la kursus kerajaan ni mmg mewah ngan makanan dia...kursu
snya skit saja tapi makannya 6 kali sehari... :). mmh iman x kuat la dgn godaan makanan dkt kursus tu...apa lagi habislah diet abah yang lama tu...so lepas 3 hari berkursus, balik umah timbang balik n tgk2 berat badan naik satu kilo....satu yang membuat abah bersemangat balik adalah sbb abah tgk masa kursus tu ada peserta tu dia makan lauk ja...abah tanya dai x makan nasi ka? dia kata dia dlm proses diet ...dalam hati kata bagus nya dia nih... :). so dlm hati terus timbul rasa mengapa orang lain boleh buat tapi tidak aku.... :). lps tu semangat dtg balik...

alhamdulillah kebetulan ramadhan 1432 menjelang tiba...dlm hati berkata, ni lah masa yang terbaik untuk aku menurunkan berat badan nih... alhamdulillah seminggu dlm
bulan ramadhan turun 3 kg lagi...... masa bersahur abah just minum susu SDII segelas n buah kurma 1 biji....masa berbuka pula, abah just makan ayam panggang n susu SDII segelas sahaja...


skrg (20/08/2011) berat badan abah dah turun 8 KG!!!! alhamdulillah....target abah, abis bulan ramadhan nih abah dah dapat 70KG.... insyaallah.... tq pada semua yang menyokong dari belakang, terutama ummi, hannan, mak, n semua family abah n ummi.... :).

SO ABAH CADANGKAN PADA SEMUA YANG NAK BERDIET, BOLEH TRY PRODUK NIH... MCM MANA NAK DAPATKAN? JUST MSG KE NOMBOR 019-5788409 UNTUK TEMPAHAN OR SEBARANG PERTANYAAN.... INSYAALLAH BERTEKADLAH UNTUK MENURUNKAN BERAT BADAN....


'MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI'.....

20/08/2011 BERSAMAAN 20 RAMADHAN 1432H.
ABAH.